subota, 4. ožujka 2017.

Hljeb sa razenim i ovsenim brašnom.

Malo sam se zaigrala sa ovim hlebom pa nije ispao baš onako kako sam zamislila. Bio je jako ukusan, korica baš po mojoj meri – tamna i hrskava, ali je dosta popucao. I to ne onako po površini da bude rustično, već nekako po dužini. I korica, koliko god da je bila ukusna, je zapravo bila presušena pa se malo odvojila od ostatka hleba. Kako god, poješće se, a ja ću sledeći put probati da malo bolje odmerim temperaturu, mada se pekao na dosta niskoj. Ali moja rerna ume često da poludi. Potrebno vam je: 200 grama ražanog brašna 50 grama ovsenog brašna 50 grama ječmenog brašna 1/2 kašičice morske ili himalsjske soli 2 pune kašičice praška za pecivo 2 kašičice psilijuma 1 kašika maslinovog ulja 3 kašike suncokreta 300 militara vode Ukoliko ostavljate hleb da se fermentiše, prašak za pecivo ostavite za kraj. Ali tada dodajte i malo limunovog soka. On nije bitan za narastanje, ali će biti lakše da se sa malo tečnosti umeša prašak za pecivo, a limun često da fin šmek hlebu. Sve suve sastojke pomešajte, dodajte ulje i vodu i zamesite kašikom testo. Ostavite ga da odstoji. Ako stoji duže, celu noć na primer, prašak dodajte ujutru i potrudite se da lepo umešate sve. Stavite malo brašna na radnu površinu, izručite smesu i malo je rukama prebacite preko brašna tako da dobijete malo suvlju površinu kako biste lepo formirali veknu. Stavite je u pleh u koji ste stavili pek papir i pecite oko 40 minuta na 200 do 210 stepeni. Ali probajte čačkalicom da li je gotov. Ako se nešto lepi za čačkalicu, ostavite ga u rerni da se peče sve dok čačkalica ne izađe suva.

4 komentara:

  1. Nema bolje marke od delimano,moja baka je njihov korisnik I sve pohvale za njih. Bas bih volela da dobijem ovaj set. Unapred hvala :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne postoji bolje posuđe od DELIMANO,uzivacu da spremam svojoj deci ručak.

    OdgovoriIzbriši
  3. Definitivno najbolje posuđe na našem tržištu.Rado bih ga posedovao

    OdgovoriIzbriši
  4. Obožavam da kuvam,još više volim kad to radim u lepom posudju a Delimano definitivno to jeste!😘

    OdgovoriIzbriši